İstanbul’da deprem riski en az olan ilçeler

İstanbul’un güneyinden Kuzey Anadolu Fay Hattı geçmektedir. İstanbul’da depremden en az etkilenecek ilçeler, İstanbul’un kuzeyindeki ilçelerdir. Fay hattına ne kadar uzaksa bir ilçe o derece deprem riski azdır. Ancak her şey bununla sınırlı değildir. Peki İstanbul’da deprem riski az olan ilçeler gerçekte hangileridir? İstanbul’un deprem riski az olan ilçelerini öğrenmek için okumaya devam edin.

Bu ilçelerin deprem riskinin az olmasının tek sebebi, Marmara Denizi’nden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattına uzak olmalarıdır. Ancak bu uzaklık çok büyük bir uzaklık değildir. Bu nedenle büyük bir deprem sırasında bu ilçelerde de sarsıntı hissedilecektir. Bu nedenle sağlam binalarda oturulmadığı sürede bu ilçelerin tamamen güvenli olduğundan söz edilemez.

İstanbul’da deprem riski en az olan ilçeler

İstanbul’un deprem konusunda en düşük riske sahip ilçeleri; Silivri ve Çatalca’nın kuzey kesimleri, Arnavutköy, Eyüpsultan (Pera kısmı hariç), Sarıyer, Başakşehir, Beykoz, Çekmeköy ve Şile’dir.

Yine de büyük bir depremin İstanbul’un kuzey ilçelerinde daha az yıkıma ve zarara sebep olması beklenebilir. Bu nedenle İstanbul’un güney ilçeleri yerine kuzey ilçelerinde ikamet etmek, deprem açısından daha güvenli sayılabilir.

İstanbul’un tarih boyunca çok sayıda deprem yaşamış olmasına rağmen yapılaşma güney kısmında olmuştur. Şehrin cazibesi de bunun nedenlerinden biridir. Ayrıca kuzey kısımlar İstanbul açısından can damarı özelliği taşımıştır: şehre nefes veren ormanlar ve su kaynakları ile doludur.