İstanbul’un en yüksek tepesi

İstanbul’un en yüksek tepesi nerede? “7 tepeli şehir” olarak bilinen İstanbul, tepeleriyle ün salmış bir cazibe merkezi olmayı başarmıştır. Peki İstanbul’daki en yüksek tepeler hangileri? İşte bu yazının konusu da tam olarak size İstanbul’un en yüksek tepesini bilmenizi sağlamak. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Rakım, coğrafya biliminde bir yerin bilinen en yüksek noktasının deniz seviyesine göre yüksekliğini ifade eder. İstanbul’un en yüksek tepelerinden bahsederken yükseklik miktarını, rakım olarak veriyoruz.

1. Aydos: Rakım 537 metre

aydos tepesi

537 metrelik rakımı ile İstanbul’un en yüksek tepesi olan Aydos Tepesi, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda yer alan bir dağ ve ormanlık alandır. Aydos’un kapladığı alanın büyük çoğunluğu Kartal ilçesi Yakacık semti Çarşı Mahallesi sınırları içerisinde yer alsa da Aydos’un etrafındaki diğer ilçelerde de kalan kısımları vardır. Aydos ile komşu olan ilçeler; Kartal, Pendik, Sultanbeyli ve Sancaktepe’dir.

2. Alemdağ: Rakım 442 metre

alemdag

442 metrelik rakımı ile ikinci sırada yer alan Alemdağ, İstanbul’un Çekmeköy ilçesi sınırlarında bulunur ve aynı zamanda Çekmeköy ile Beykoz’un sınırını oluşturur. Alemdağ, ormanlık alanları ile dikkat çeken bir tepedir.

3. Kayışdağı: Rakım 438 metre

kayisdagi

438 metrelik rakımı ile üçüncü sırada yer alan Kayışdağı, günümüzde İstanbul’un Ataşehir ilçesinin bir semtidir. Kayışdağı’nın zirvesi, Maltepe’nin Büyükbakkalköy mahallesi içinde yer alır. Kayışdağı etekleri ise Ataşehir’de tamamen yapılaşmaya açılarak yerleşim yeri olmuştur.

4. Çamlıca: Rakım 268 metre

çamlıca tepesi

268 metrelik rakımı ile dördüncü sırada yer alan Çamlıca, İstanbul’un Üsküdar ilçesi sınırları içerisinde yer alır. Çamlıca Tepesi, özünde ormanlık alanlardan oluşsa da Çamlıca etekleri günümüzde yapılaşmaya açılmıştır.