İstanbul 1. derece deprem bölgeleri

İstanbul, sismik açıdan aktif bir bölgede bulunduğu için deprem riskiyle karşı karşıyadır. Şehir, yavaşça hareket eden Anadolu ve Avrasya tektonik levhaları arasında bulunmaktadır ve İstanbul’un güneyine uzanan Kuzey Anadolu Fayı (KAF) bölgedeki önemli fay hatlarından biridir.

İstanbul’un geçmişinde büyük depremler vardır. Yakın tarihli örneklerinden en çarpıcı olanı, merkez üssü İstanbul’un yaklaşık 50 kilometre doğusunda 1999 yılında meydana gelen İzmit depremiydi. Önemli miktarda can kaybı ve hasara sebep olan deprem nedeniyle İstanbul’un bazı ilçeleri de etkilenmişti.

İstanbul’un güneyine kadar uzanan Kuzey Anadolu Fayı, büyük bir doğrultu atımlı faydır ve Türkiye’nin kuzey kıyısı boyunca uzanarak Doğu Anadolu Bölgesi’nde son bulur. Geçmişte özellikle Doğu Anadolu’da çok sayıda büyük depreme neden olan söz konusu fay hattı, İstanbul için de büyük bir tehdit oluşturmaya devam ediyor.

İstanbul 1. derece deprem bölgeleri

İstanbul’daki deprem riski, şehrin yüksek nüfus yoğunluğu ve depreme dayanıklı olarak inşa edilmeyen çok sayıda eski binanın varlığı nedeniyle daha da artmaktadır. Bu binaların hassasiyeti, ciddi bir deprem durumunda hasar ve can kaybı potansiyelini arttırmaktadır. Bölgedeki sismik aktivitenin devam ettiği ve tarihi depremlerin varlığı da göz önüne alındığında İstanbul’da fazlasıyla bir deprem riski olduğundan söz edilebilir. Peki İstanbul’da 1. derece deprem bölgeleri nerelerdir?

İstanbul 1. derece deprem bölgeleri hakkında konuştuğumuz zaman, Kuzey Anadolu Fayı ile yakınlık dikkate alınabilir. Bu, fay hattının Marmara Denizi’nden geçtiği göz önüne alındığında, daha çok kıyı ilçelerinden bahsedebiliriz.

  • Eğer deprem Silivri açıklarında meydana gelirse; Avcılar, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Gaziosmanpaşa, Bahçelievler, Zeytinburnu ve Fatih ilçeleri Avrupa Yakası’nda 1. derece deprem bölgeleri olarak sayılabilir. Depremin doğal olarak etkilemesi beklenen Anadolu Yakası ilçeleri ise Kadıköy, Maltepe, Kartal, Adalar, Pendik ve Tuzla’dır.
  • Eğer deprem Adalar’ın güneyinde, Yalova açıklarında meydana gelirse; Tuzla, Pendik, Kartal, Adalar, Maltepe ve Kadıköy ilçeleri Anadolu Yakası’nda 1. derece deprem bölgeleri olarak sayılabilir. Depremin doğal olarak etkilemesi beklenen Avrupa Yakası ilçeleri ise Avcılar, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Gaziosmanpaşa, Bahçelievler, Zeytinburnu ve Fatih’tir.

1999 yılındaki İzmit depremi sırasında İstanbul’da en büyük yıkım Avcılar ilçesinde meydana gelmişti. Bu nedenle Avcılar’ı 1. derece deprem bölgesi olarak görebiliriz. Avcılar’ı en başa yazdıktan sonra depremin meydana gelmesi beklenen fay hattı bölgelerinden devam edebiliriz.