Marmaray yap işlet devret mi?

Halkalı ile Gebze arasındaki banliyö tren hattı olarak hayata geçirilen Marmaray Projesi, Anadolu Yakası ile Avrupa Yakası’nı denizin altından birbirine bağlayan bir raylı sistemler projesidir. Peki Marmaray yap işlet devret mi? Burada, Marmaray Projesi hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Toplam uzunluğu 76 kilometre olan Gebze – Halkalı tren yolu projesi, 1,387 kilometrelik bir tünel ile denizin altından bağlanmıştır. Projenin yap işlet devret projesi olup olmadığı merak ediliyor. Marmaray Projesi hakkında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yap işlet devret olarak yapıldığını söylemişti.

Marmaray Projesi’nin finansmanı hakkında konuşan dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, şunları söyledi:

“Ama Marmaray’ın bu rekoru iki yıl sürecek. Marmaray’ın 300 metre güneyinde bu kez araçlar için yapılan Avrasya Projesi hayata geçiyor. Avrasya’daki tünel 108 metre derinlikten geçecek. Proje, İstanbul Boğazı’nı deniz tabanının altından geçen 5.4 km uzunluğundaki iki katlı tünel ile birlikte toplam 14.6 km boyunca uzanan güzergahta, İstanbul trafiğini rahatlatmak amacıyla Kazlıçeşme ile Göztepe arasında inşa edilecek. 1,5 milyar dolarlık olan projeyi bir Türk firması yap işlet devret modeli ile gerçekleştiriyor. Projenin 2015 yılı ortalarında tamamlanması planlanıyor. Bunların finansmanı da yapıldı bir sıkıntı yok. Ayrıca banliyö hatlarının yenilenmesi ile de bir finansman sıkıntısı yok. Bunların da iki yıl içinde hayata geçmesiyle entegrasyon tamamlanacak”

Diğer yandan, Yıldırım’ın 2015’de tamamlanacağını söylediği Marmaray’ın açılışı 2019 yılı Mart ayında gerçekleştirildi.