Marmaray’da iade alma süresi nedir?

Marmaray, Gebze – Halkalı ve Halkalı – Bahçeşehir arasında iki hatta hizmet veren bir raylı sistemler ağıdır. Marmaray’de durak sayısının fazla olması nedeniyle her 7 istasyonda bir bilet fiyatı artar. Bu nedenle Marmaray’a binilirken, binilen durağa göre gidilebilecek en uzak durak ücreti kadar ücret İstanbul karttan çekilir. Marmaray’dan inilen durakta gidilen durak sayısına göre ücret iadesi alınır. Peki Marmaray’da iade alma süresi nedir?

UKOME kararına göre İstanbul içinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarında ücret iade süresi 120 dakikadır. Bu nedenle Marmaray’dan ücret iadesi almak için Marmaray’a bindikten sonra 120 dakikanız mevcuttur. Süreç kartın okunduğu anda, yani ilk istasyona girilirken başlar.

Marmaray’da iade alma süresi

İstanbul için çok önemli bir toplu taşıma hizmeti sağlayan Marmaray’da konforlu bir ulaşım imkanı sunuluyor. Ancak Marmaray’da kullanılan istasyon sayısına göre ücret alındığı için bazı vatandaşlar trenden indikten sonra ücretini iade almayı unutuyor ve daha sonra akıllarına geldiğinde “acaba iade almak için geç mi kaldım” diye merak ediyor.

Marmaray’ın ücretlendirme sisteminde, binilen istasyonda o istasyondan gidilebilecek en uzak mesafeye göre ücreti alınıyor. En uzak mesafeye gidilmemesi halinde inilen duraktan çıkarken, İstanbul kart’ın ücret iadesi cihazına okutulması gerekiyor. Benzer bir ücretlendirme sistemi Metrobüste de bulunuyor.

Özellikle İstanbul’da yaşamayanlar İstanbul’u ziyaret ettiklerinde Marmaray’ın nasıl işlediğini bilmediği için ücret iadesi almayı unutuyor. Marmaray’da ücret iadesi için 120 dakika (2 saat) süre tanınmaktadır.

Öte yandan, abonman kartı sahipleri için de durum aynı. Marmaray’da 1-7 istasyonda 1, 8-21 istasyonda 2, 22-35 istasyonda 3, 36-43 istasyonda ise 4 geçiş hakkı düşülüyor. Abonman kart sahiplerinin de çıktıkları durakta abonman limiti iadesi için kartlarını okutması gerekiyor.