İstanbul’un tarihi semtleri

İstanbul zengin bir tarihi ve kültürel mirasa sahip, Asya ile Avrupa kıtalarının buluştuğu konumda yer alan muhteşem bir şehirdir. İstanbul’un bazı semtlerinin tarihi çok eskiye dayanır ve medeniyetlere ev sahipliği yapmışlardır. İstanbul’un tarihi semtlerini öğrenmek istiyorsanız, okumaya devam edin.

Kadim şehir, Kız Kulesi’nden Prens Adaları’na, Tarihi Yarımada’dan 7 tepesine kadar çok farklı manzara içerir. İstanbul’un geçmişinde yer alan medeniyetler, İstanbul’un bugününe büyük miraslar bırakmıştır. Doğu Roma, Bizans ve Osmanlı gibi devletlerin bir zamanlar gözde şehri ve kimisinin de başkenti olan İstanbul, bugünlerde modern Türkiye Cumhuriyeti’nin en kalabalık şehri durumunda.

Peki İstanbul’da günümüzde tarihi yerler neresi? İstanbul’un geçmişinden ve en eski yerleşim yerlerinden günümüze kadar devam eden güzide semtler hangileri? İstanbul’un tarihi semtlerini keşfedin…

Eminönü

Eminönü

İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Eminönü, aynı zamanda kültürel ve tarihsel olarak çok zengin bir semttir. Kenti ziyaret etmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin çekim noktası olan Eminönü, Süleymaniye Cami, Beyazıt Meydanı, Vefa Lisesi ve Mısır Çarşısı gibi simge yerleri kapsar.

Cağaloğlu

Cağaloğlu

Tarihi Cağaloğlu Hamamı’na ev sahipliği yapan Cağaloğlu semti, Gülhane Parkı ile dikkat çeker. Bölgede çok sayıda müze ve tarihi yapı vardır. Topkapı Sarayı ve Yerebatan Sarnıcı en önemli tarihi yapılar arasında yer alır. Semtin hareketli sokakları çeşitli oteller ve restoranlarla doludur.

Çemberlitaş

Çemberlitaş

Çemberlitaş semti adını, merkezinde bulunan Çemberlitaş Sütunu’ndan almaktadır. Çok sayıda tarihi bina ve bu binalarda oteller ve restoranların yer aldığı Çemberlitaş’ta aynı zamanda Şerefiye Sarnıcı gibi tarihi yapılar da yer almaktadır.

Galata

Galata

Tarihte Cenevizlilerin kolonisi olan Galata’da Cenevizlilerden kalma Galata Kulesi ve surları bulunur. Aynı zamanda Galata semtinde çok sayıda tarihi kilise, sinagog ve cami de yer alır. İstanbul’da en çok dikkat çeken turistlik semtlerden biri olan Galata, popüler mağazaları ve barları ile İstanbul’un her daim yaşayan semtlerinden biridir.

Karaköy

Karaköy

Boğaziçi ve Haliç’in kesiştiği eşsiz bir noktada yer alan Karaköy, adını geçmişte bu bölgede yaşayan Karay Türklerinden alır. Karaköy, İstanbul’un tarihi liman ve tersanesinin yanı sıra çok sayıda ofis ve iş merkezine ev sahipliği yapar. Galataport AVM ile bölgede modern bir alışveriş merkezi ve cazibe alanı daha yaratılmıştır.

Ortaköy

Ortaköy

Ortaköy, İstanbul’da zamanla ilgi çekici yerlerden biri haline gelmiştir. Özellikle turistler tarafından sosyal medyada çok fazla fotoğraf paylaşılan yerlerden biri olmasıyla popülerliği giderek artmıştır. Geçmişte Rum ve Yahudilerin yaşadığı Ortaköy’de çok sayıda kilise, sinagog ve cami bulunur. Eşsiz Boğaziçi manzarasıyla Ortaköy günümüzde özellikle aşıkların buluşma noktalarından biri.

Prens Adaları

Prens Adaları

İstanbul’un Anadolu Yakası açıklarında yer alan Prens Adaları, geçmişte Osmanlı’nın elitlerinin yaz tatillerini geçirdiği gösterişli konaklarıyla bilinir. Günümüzde de şehirden fazla uzaklaşmadan tatil yapmak isteyenlerin uğrak noktasıdır. Büyükada’da yer alan Aya Yorgi Kilisesi ve Azap Yokuşu, Heybeliada’daki Ruhban Okulu, bölgede dikkat çeken yerler olarak bilinir.