İstanbul Kart almak için gerekli belgeler

Türkiye’nin ekonomik ve kültürel anlamda kalbi durumundaki İstanbul’un toplu ulaşım kartı olarak bilinen İstanbulkart almak için hangi belgelerin gerekli olduğu belli oldu.

İstanbul Kart alırken gerekli olan belgeler, kart türüne göre değişiklik gösteriyor. İstanbulkart’ın farklı sosyal sınıflara indirimli sunduğu kartlar bulunuyor. Bu nedenle bazı kart türleri için farklı belgeler gerekiyor.

İstanbul Kart alırken ne gerekli?

Standart kullanım için mevcut olan Kırmızı renkli bir İstanbul Kart alırken herhangi bir belge sunmanız gerekmez. İnternet üzerinden başvuru yaparken cep telefonu numaranızı ve kartın teslim edilebilmesi için adresinizi girmeniz yeterlidir. Daha sonra mobil uygulamadan kişiselleştirme yapabilirsiniz.

  • Kırmızı İstanbul Kart: Belge gerekli değildir. Biletmatiklerden, başvuru merkezlerinden veya online olarak alınabilir.
  • İndirimli İstanbulkart – Öğrenci: Başvuru merkezlerinde kimlik kartı aslı ve son altı ay içinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf talep edilir. Üniversite öğrencileri sadece online olarak başvurabilir.
  • İndirimli İstanbulkart – Öğretmen: Millî Eğitim Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik kaydı ile öğretmenliği belgelenebilen öğretmenler alabilir. Sadece online olarak başvurulabilir.
  • İndirimli İstanbulkart – 60 yaş: Başvuru merkezlerinde kimlik kartı aslı ve son altı ay içinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf talep edilir. Ayrıca online olarak da başvurabilir.
  • Mavi İstanbul Kart: Belge gerekli değildir. Yalnızca online olarak alınabilir.
  • Adakart: Başvuru merkezlerinde kimlik kartı aslı, son altı ay içinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf, Adalar’da yaşadığına dair veya ikinci adresinin Adalar olduğuna dair ikametgah veya Adalar’da çalıştığına dair ilgili firmadan imzalı ve kaşeli belge talep edilir. Ayrıca online olarak da başvurulabilir.
  • Ücretsiz Kart – 65 Yaş / Anne Kart : Başvuru merkezlerinde kimlik kartı aslı, son altı ay içinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf ile alınabilir. Ayrıca online olarak da başvurulabilir.
  • Ücretsiz Kart – Gazi Kartı: Başvuru merkezlerinde kimlik kartı aslı, Gazi kartı, son altı ay içinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf ile alınabilir.
  • Ücretsiz Kart – Gazi Ailesi Kartı: Başvuru merkezlerinde kimlik kartı aslı, Gazi yakını kartı, son altı ay içinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf ile alınabilir.
  • Ücretsiz Kart – Engelli Kartı: Başvuru merkezlerinde kimlik kartı aslı, yüzde 40 ve üzeri engelli olduğunu gösteren imzalı sağlık kurulu raporu aslı ve aslı gibidir belgesi, son altı ay içinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf ile alınabilir.

Gördüğünüz gibi İstanbul Kart almak oldukça kolay ve standart kartlar için herhangi bir belge talep edilmiyor. Eğer özel indirimli bir kart alacaksanız, o durumda kimlik kartı ve son 6 ayda çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf talep ediliyor. Gazilik veya engel gibi özel durumlarda talep edilen kart veya belgeler değişebilir.