250 yıl önce İstanbul depremi nerede oldu?

İstanbul’da 250 yıl önce meydana gelen büyük bir depremde şehirde büyük yıkım oluştu. Bu deprem, İstanbul’da meydana gelen en son büyük deprem olarak dikkat çekiyor. Peki 250 yıl önceki deprem tam olarak ne zaman ve nerede meydana geldi? İşte 250 yıl önceki büyük İstanbul depremi hakkında bildiklerimiz…

1766 İstanbul depremi, 22 Mayıs 1766’da sabah saatlerinde Marmara Denizi’nin doğusunda Adalar açıklarında meydana gelmiştir. Yalnızca İstanbul’da değil, aynı zamanda İzmit’ten Tekirdağ’a kadar geniş bir coğrafyada hissedilmiştir. Deprem nedeniyle 4 binden fazla kişi ölmüştür.

1766 İstanbul depremi 1

Depremin ardından oluşan tsunami dalgaları İstanbul ve Kocaeli’deki Osmanlı limanlarını kullanılamayacak hale getirmiştir. Sahillerde deniz seviyesinde yükselmeler gözlenmiştir. Marmara Denizi’ndeki bazı adacıklar sular altında kalmıştır.

1766 İstanbul depremi 4

1766 İstanbul depreminin tahmini büyüklüğü 7.1 olarak hesaplanmıştır. Deprem 47 saniye sürmüştür. Depremin derinliği, yüzeyden 17 kilometre aşağıdadır. Depremin yıkıcılığı, maksimum şiddet olarak IX (9) olarak hesaplanmıştır.

1766 İstanbul depremi 3

Depremin ardından çok sayıda binada çökme ve hasar meydana gelmiştir. Fatih Camii’nin kubbesi çökmüş, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı ve Eski Saray gibi tarihi yapılar da zarar görmüştür. Şehir surları da depremden zarar görmüştür. Surların bazı kısımlarında yıkılmalar meydana gelmiştir.

1766 İstanbul depremi 2

Depremin ardından İstanbul’da yaşayan insanlar uzun süre korkudan dolayı evlerine girmemiştir. Birçok yerde çadır kentler kurulmuştur. Özellikle köprüler ve yollar zarar gördüğü için şehre yiyecek ve yardım ulaşması zorlaşmıştır. Şehir genelinde büyük bir kıtlık yaşanmıştır.