İstanbul raylı sistemler haritası

İstanbul’da raylı sistemler, şehir içinde verimli, güvenilir ve çoğunlukla çevre dostu seyahat imkanı sağlayarak kentsel ulaşımda çok önemli bir rol oynamaktadır. İstanbul’da özel rotalarda çalışan çeşitli tren ve raylı ulaşım türleri vardır. Burada İstanbul’un raylı sistemler haritasını bulabilirsiniz.

İstanbul’da şehir içi ulaşımda kullanılan raylı sistem araçları arasında trenler, metrolar, tramvaylar, teleferikler, füniküler bulunur. Bunların çoğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından işletilse de bazı hatların işletmesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir.

Raylı sistemler haritası

İstanbul’un raylı sistemler haritasının tam versiyonunu açmak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. Böylece çok daha büyük çözünürlüklü şekilde ayrıntıları görebilirsiniz. Aşağıda ise genel olarak raylı sistemler haritasını görebilirsiniz:

Istanbul-rayli-sistemler-haritasi-1

Metro, İstanbul içinde yoğun nüfuslu bölgelere hizmet veren önemli bir yer altı raylı sistemdir. Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı, İstanbul’u Ayrılık Çeşmesi durağından Sabiha Gökçen Havalimanı’na bağlayan önemli bir hattır. Ayrılık Çeşmesi’nden Marmaray ile Avrupa Yakası’na bağlantı kurulur.

İstanbul’da hafif raylı sistemler ve tramvaylar genellikle yer seviyesinde veya yükseltilmiştir ve zaman zaman alanı karayolu trafiğiyle paylaşır. Bu anlamda, Avrupa Yakası’nda çok sayıda tramvay hattı vardır.