İstanbul’un barajları nerede?

İstanbul’da şehre su sağlayan barajların hangileri olduğunu merak ediyorsanız, burada İstanbul’un içme suyu rezervlerini barındıran tüm barajların listesine ve haklarında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Burada İstanbul’un en önemli 10 barajını sıraladık ve haklarında detaylı kısa bilgiler sunduk.

Ömerli Barajı

Riva Çayı üzerinde bulunan Ömerli Barajı, İstanbul’un en büyük barajlarından biridir ve şehrin içme suyu ihtiyacının karşılanması açısından önemli bir rol oynar. 220 milyon metreküp su kapasitesine sahip olan baraj, 1972’de tamamlandı ve şehrin en büyük barajı konumundadır. Son yıllarda etrafındaki ormanlık alanların yapılaşmaya açılması ile tehlikeye giren baraj, aynı zamanda Avrupa Yakası’na da su sağlamaktadır.

Darlık Barajı

Darlık Deresi üzerinde bulunan Darlık Barajı, 1.6 milyon metreküp hacme sahip bir barajdır. İstanbul’un gizli kalmış güzelliklerinden birine ev sahipliği yapan Darlık Barajı havzası, doğaseverlerin ve kamp tutkunlarının da sıklıkla tercih ettikleri bir yer olarak dikkat çekiyor.

Elmalı Barajı

Beykoz’daki Göksu Deresi üzerinde kurulu olan Elmalı Barajı, 10 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahiptir ve bölgenin önemli su kaynaklarından biridir.

Terkos Barajı

Durusu Gölü üzerinde kurulu olan Terkos Barajı, 1971’de inşa edilmiştir. 186,80 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olan Terkos Barajı, İstanbul’un büyük barajlarından biri olarak öne çıkıyor.

Alibey Barajı

Alibey Deresi üzerinde bulunan Alibey Barajı, 1983 yılında tamamlanmıştır. 66,80 milyon metreküplük su tutma kapasitesi ile şehrin önemli barajlarından biri olan Alibey Barajı, Eyüpsultan ilçesi sınırları içinde bulunmaktadır.

Büyükçekmece Barajı

Büyükçekmece Gölü üzerinde 1988 yılında inşası tamamlanan Büyükçekmece Gölü, 161 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip bir baraj gölüdür.

Sazlıdere Barajı

Sazlıdere üzerinde inşa edilen Sazlıdere Barajı, 91,6 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahiptir. 1996 yılında yapımı tamamlanan Sazlıdere Barajı, kaya gövde dolgu tipi bir barajdır.

Istrancalar Barajı

Tekirdağ’daki birkaç barajın oluşturduğu barajlar havzası olarak bilinir. Istrancalar’dan gelen su, Terkos ve Alibey barajlarına aktarılarak içme suyu olarak İstanbul’da kullanılıyor.

Kazandere Barajı

1997 yılında yapılan Kazandere Barajı, Kırklareli ili içinde bulunmaktadır. 100 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahiptir.

Pabuçdere Barajı

2000 yılında yapılan Pabuçdere Barajı, Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Aksicim köyü yakınlarında bulunmaktadır.