İstanbul’un merkezi neresi?

İstanbul’un merkezi olarak akla ilk gelen yer, genellikle Sultanahmet Meydanı ve etrafındaki tarihi yerlerdir. Eminönü olarak da bilinen bu bölge, İstanbul’un tarihi ve kültürel merkezi olarak kabul edilir.

Eminönü, İstanbul’un önemli bir turistik semtidir ve Fatih ilçesine bağlanmadan önce ayrı bir ilçe olarak mevcut olan bir yerleşim yeridir. Şimdilerde Fatih ilçesine bağlı olan Eminönü semtinde yer alan Sultanahmet Meydanı ve çevresi, İstanbul’un en ünlü ve ikonik yeri olarak bilinir.

İstanbul’un merkezi olarak görülen bu bölge, İstanbul’un en ünlü ve ikonik yerlerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır:

  • Ayasofya: Yüzyıllar boyunca katedral, cami ve müze olarak hizmet vermiş tarihi bir mimari şaheser.
  • Sultanahmet Camii: Mavi çinileri ve etkileyici mimarisi ile tanınan büyüleyici bir cami.
  • Topkapı Sarayı: Osmanlı padişahlarının eski imparatorluk konutu, şimdi çeşitli eser ve hazinelerin sergilendiği bir müze.
  • Yerebatan Sarnıcı: Sütunlu ve atmosferik aydınlatmalı eski bir yeraltı su deposu.
  • Hipodrom: Eski bir araba yarışı pisti ve çeşitli tarihi anıtların bulunduğu yer.

Tüm bu simge yapılar, birbirine yürüme mesafesindedir ve İstanbul’un eski şehrinin içinde yer alır. Genellikle bu bölgeden “Eski Şehir” veya “Tarihi Yarımada” olarak söz edilir.

İstanbul’un tarihi ve modern olmak üzere birçok önemli mahallesi, semti ve merkezi bulunmaktadır. İstanbul’un merkezi olarak sadece Eminönü semtinin adlandırılması doğru olmayacaktır.

İstanbul’un finansal olarak merkezi, Ataşehir’deki finans kentidir. Ayrıca iş merkezleri bakımından Maslak ve Levent bölgeleri çok ünlüdür. İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki en önemli merkezi ise Kadıköy Rıhtım olarak bilinir.