İstanbul-İzmir otoyol ücretine köprü dahil mi?

İstanbul-İzmir otoyol ücretine köprü ücretinin dahil olup olmadığını merak ediyorsanız, bu ciddi sorunuza en doğru yanıtı buradan alabilirsiniz. İstanbul’dan İzmir’e kadar ulaşan yeni paralı otoban, iki şehir arasındaki mesafeyi kısaltarak ulaşımın daha hızlı gerçekleşmesini sağladı. Peki İstanbul-İzmir otoyol ücretine köprü dahil mi?

Bu soruyu sormadan önce İstanbul-İzmir otoyolunun nasıl ücretlendirildiğini bilmeniz gerekiyor. Bunu bilirseniz, zaten bu soruyu sormak zorunda kalmayacaksınız. İstanbul’dan Gebze üzerinden Osmangazi Köprüsü’nü geçerek Yalova’ya ulaşıp devamında İzmir – İstanbul güzergahında seyahat edebilirsiniz.

Ücretlendirme kısmında, İstanbul – İzmir otoyolunun ücretlendirme sistemine göre, her iki güzergahta da farklı bir sistem uygulanır. Ancak gidilen mesafe itibariyle eşit ücret tahsil edilir. İstanbul-İzmir otoyol ücretine köprü dahil olup olmadığına aşağıdaki gibi güzergaha göre bakabilirsiniz:

  • İstanbul – İzmir istikametinde ilerleyen araçlardan köprü gişesinde sadece köprü ücreti kesilir. Devamında otoyoldan çıkış yapılan gişede otoyol ücreti kesilir. Yani ilk olarak köprü ücreti alınır, ardından gidilen mesafeye göre çıkılan gişeden hesaplanan ücret kesilir. Çıkış gişesinden kesilen ücrete köprü ücreti dahil değildir, köprü ücreti gişeden geçerken kesilir.
  • İzmir – İstanbul istikametinde ilerleyen araçlarda ise durum tam tersidir. Araçlardan otoyola girdikleri gişede para tahsil edilmez. Giriş yapılan gişeden çıkış yapılan gişeye kadar olan mesafe kadar ücret hesaplanarak kesilir. Eğer çıkış yapılan gişe, Osmangazi Köprüsü ise köprü gişesinden hem otoyol ücreti kesilir hem de köprü geçiş ücreti kesilir. Yani bu durumda köprü ücreti otoyol ücretine dahildir.

Böylece sorunuzun cevabını tam ve eksiksiz olarak öğrendiğinizi umuyoruz. Güzergahınıza göre otoyol ücreti köprü ücretine dahildir. İstanbul yönüne gidiyorsanız tüm ücret çıkış yaptığınız gişede tahsil edilir, çıkış gişeniz köprü ise köprüde tahsil edilir, İzmir yönüne gidiyorsanız köprüde sadece köprü geçiş ücreti tahsil edilir, kalan ücret ise çıkış yaptığınız gişede tahsil edilir.