Su sızıntısı nasıl tespit edilir?

Evlerimiz, suyun bir boru, lavabo, küvet ya da bulaşık makinesi gibi uygun bir cihazda güvenle bulunması sayesinde konforlu hale gelir. Ancak su, olmaması gereken bir yere sızdığında, hızla bir düşmana dönüşebilir ve evin yapısına veya mobilyalara zarar verebilir. Ne yazık ki, sıhhi tesisat sızıntıları, yeni evlerde bile oldukça yaygındır ve her ev sahibinin en az bir kez karşılaşması muhtemeldir.

Bununla birlikte, tüm sızıntılar gözle görülür değildir; aslında oldukça gizli olabilirler, bu da sızıntıları mümkün olan en kısa sürede tespit etmeyi ve onarmayı hayati kılar. Her ev sahibi, bir su sızıntısını nasıl bulacağını bilmeli, böylece bir sızıntıyı fark edip yerini belirleyebilir ve sıhhi tesisat sorununu erkenden çözebilir. Akıllıca tavsiyeler için okumaya devam edin.

Su Faturasını İzleyin

Aylık su faturaları genellikle tahmin edilebilir olduğundan, eğer alışılmadık derecede yüksek bir fatura alırsanız ve aşırı su kullanmadıysanız, bir sızıntı olabilir. Çevre Koruma Ajansı, dört kişilik bir ailenin, yaz aylarında bahçe veya çim sulama dışında, ayda 45 bin litreden fazla su kullanmayacağını belirtiyor. Sürekli damlayan bir musluk gibi küçük sızıntılar yılda 37 bin litre su kaybına yol açabilir; bu yüzden su faturanızı gözden geçirmek akıllıca ve önleyici bir adımdır.

Su Sayacını İzleyin

Eğer bir su sızıntısından şüpheleniyorsanız, evinizin su sayacını izlemek kesin bir cevap sağlayacaktır. Sayaç, genellikle sokağın yakınında, ya da donma noktasının altına düşmeyen bölgelerde evin yanında veya arkasında, su besleme hattının eve girdiği noktaya yakın bir rögar kapağının altında yer alır. Sayacı izlemek için aşağıdaki adımları takip edin:

Evinizdeki tüm su vanalarını kapatın ve çamaşır makinesi ile bulaşık makinesinin çalışmadığından emin olun. Su sayacınızı kontrol edin ve gördüğünüz rakamları not alın. Bir saat sonra tekrar kontrol edin. Eğer rakamlar değişmişse, bir sızıntı var demektir.

Sızıntının ev içinde mi yoksa dışında mı olduğunu anlamak için, eğer eviniz sokakta bir sayaç içeriyorsa, evinizin ana su besleme vanasını kapatın. Bu vana genellikle bodrum katında veya su borusunun eve girdiği servis odasında bulunur.

Sayacı tekrar kontrol edin, rakamları not alın ve bir saat daha bekleyin. Eğer rakamlar değişmemişse, sızıntı evin içindedir. Eğer değişmişse, sızıntı eve giden yeraltı su hattındadır.

Daha yeşil çim yamaları olup olmadığını kontrol edin

Herkes yemyeşil bir çim ister, ancak bahçenizdeki bir alan çimlerin geri kalanından çok daha yeşilse (ve daha hızlı büyüyorsa), gömülü bir su hattının sızdığı noktayı gösterebilir. Sızıntı çok fazlaysa, zeminin yüzeyinde bazı su birikintileri bile görebilirsiniz.

Aletleri ve Demirbaşları İnceleyin

Eğer su sayacı testi evinizde bir sızıntı olduğunu gösteriyorsa, mutfak, çamaşır ve banyo lavabolarının altındaki dolapların kuru olduğundan emin olmak için kontrol edin. Küvetlerin, tuvaletlerin ve duşların etrafında, ayrıca su ısıtıcısı, bulaşık makinesi ve çamaşır makinesinin altında su birikintilerini de aramak isteyeceksiniz. Eğer herhangi bir su birikintisi bulursanız, ilgili cihazın veya armatürün su besleme vanasını kapatın ve bir tesisatçı çağırın.

Tuvalette Boya Testi

Eğer armatürlerin veya cihazların etrafında su birikintisi görmüyorsanız, tuvaletin tamir edilip edilmediğini kontrol etmelisiniz, çünkü iç sızıntılar için en kritik yer burasıdır. Klozetin flanşı (sifon çekilene kadar suyun hazneye girmesini engelleyen lastik kapak) zamanla esnekliğini kaybedebilir ve tanktan klozete su sızmasına neden olabilir. Gıda boyası alıp her tuvaletin tankına birkaç damla ekleyin. Eğer bir tuvalet tankı sızdırıyorsa, beş dakika içinde klozette renk belirecektir. Klozette renk görürseniz, bir tesisatçı çağırın ya da eğer kendin yap projelerinde yetenekliyseniz, flanşı kendiniz değiştirebilirsiniz.

Sızan İpuçlarına Karşı Tetikte Olun

Lavabonuzun altındaki besleme hattında bir bağlantı parçası kırılıp su sızdırırsa, sorunu hemen fark edersiniz. Ancak, bazı sızıntılar daha gizli olabilir! En kötü durumda, su duvar içindeki boru bağlantılarından yavaşça sızarak büyük hasara yol açabilir ve bu durum fark edilene kadar devam edebilir. Su sayacı testi şu an için bir sızıntı olmadığını gösterse de, gelecekte bir sızıntı oluşabilir. Bu yüzden aşağıdaki belirtilere dikkat etmek önemlidir:

Duvarlarda renk değişikliği. Bu, alçıpanın arkasından sızan ve ön yüzeye doğru ulaşan suyun bir işareti olabilir. Tavan ve duvarlardaki su lekeleri genellikle sarımsı veya kahverengimsi olur.

Kabaran boya veya duvar kağıdı. İkisi de duvarın ıslak olduğunu ve boyanın veya duvar kağıdının artık düzgün bir şekilde yapışmadığını gösterir. Bazı durumlarda, duvar panosunda su hasarının daha ciddi olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini belirten şişkinlikler oluşabilir.

Damlayan bir ses. Bazı sızıntılar tamamen sessiz olabilir – örneğin, su bir duvarın içinden akıyorsa – ancak bazen sızıntılar duyulabilir ve sızıntının yerini size işaret edebilir.

Küf kokusu. Zamanla, sürekli bir sızıntı, küfün büyümesi için ideal nemli bir ortam sağlar. Bazen duvarın dışında siyah lekeler görebilirsiniz, fakat genellikle küf, duvarın içinde ve gözle görülemeyen yerlerde oluşur, bu yüzden küf kokusu önemli bir uyarı işaretidir.

Yukarıdakiler bir sızıntının belirtileri olsa da, her su sızıntısının tesisat kaynaklı olduğunu varsaymayın. Su, çatıdan veya bir pencerenin etrafından sızıyor da olabilir. Her durumda, su hasarını önlemek için sızıntılar hızla giderilmelidir. PlugCo‘da sizin için bu konuda çeşitli çözümler bulabilirsiniz.