Marmaray’da aktarma var mı?

Marmaray’da aktarma olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz. İstanbul’da metro, metrobüs, vapur, tramvay veya otobüsten indikten sonra Marmaray’a binen vatandaşlar, aktarma ücreti olup olmadığını merak ediyor. Marmaray’da aktarma sistemi hakkında bilmeniz gereken her şeyi burada öğrenebilirsiniz.

İstanbul’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından işletilen metro, metrobüs, tramvay, vapur ve otobüsler arasında aktarma sistemi vardır. Peki bu durum Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı TCDD tarafından işletilen Marmaray’da nasıl çalışır? Marmaray’da aktarma var mı?

Marmaray’da aktarma sistemi

Marmaray’da aktarma yoktur. Marmaray’a binerken aktarma olmaz. Yani İstanbul Karttan kesilen ücret, Marmaray’da geçerli olan tam ücrettir. Peki neden Marmaray’da aktarma yoktur?

1. Aktarma kararının alınması: 2019 yılında İBB Başkanı olarak seçilen Ekrem İmamoğlu, Marmaray’da aktarmanın geçerli olması için 11 Eylül 2019’da UKOME’de bir karar aldırttı. O sırada UKOME’de çoğunluk İBB yönetimine aitti.

2. Aktarma kararının mahkemeye taşınması: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu karara itiraz ederek kararı yargıya taşıdı. Mahkeme sonuçlanana kadar geçen 9 ay boyunca vatandaşlar Marmaray’a aktarma yaparak bindi. Bakanlık tarafından mahkemeye yapılan itirazda, “TCDD’ye ağır külfet getireceği ve bu düzenlemenin hangi sebeple yapıldığı somut tespitlere yer verilmediği” denildi.

3. Mahkeme tarafından aktarma kararının iptal edilmesi: Mahkeme bakanlığın talebini haklı bularak Marmaray’da aktarmayı iptal etti ve böylece TCDD’nin üstündeki “ağır külfet” kalktı ve vatandaşlar daha fazla para vererek Marmaray’a binmek zorunda kaldı. Sonuç olarak İBB tarafından Marmaray’da uygulanan aktarma sistemi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından mahkemeye yapılan itiraz sonucu kaldırılmış oldu.

4. UKOME’de çoğunluğun İBB’den alınarak hükümete geçirilmesi: Daha sonra İBB tarafından 10 Şubat 2020’de yapılan UKOME toplantısında yeni bir teklif verildi ve Marmaray’da aktarmanın devamı için bir karar alınması istendi. Teklifin değerlendirileceği toplantıdan önce UKOME’de karar alma çoğunluğu hükümete geçirildi.

5. UKOME’de aktarmanın devamı teklifinin ret edilmesi: UKOME’ye hükümete bağlı kuruluşlardan temsilcilerin de eklenmesi ile karar alma yetkisi merkezi hükümete geçirildikten sonra Marmaray’da aktarma sisteminin devamına yönelik İBB’nin yaptığı teklif, merkezi hükümetten yana temsilcilerin verdiği ret kararı ile çoğunluk oyu ile ret edildi.